Het proces

Hoe worden die historische kostuums nu eigenlijk gemaakt en hoe ga ik te werk?
Alles eerst wil ik weten waar het kostuum voor gebruikt gaat worden, de locatie, het evenement of feest, dresscode enz.

Dan worden er ontwerpen gemaakt aan de hand van eigen ideeën, plaatjes uit boeken of internet. De stoffen en fournituren kunt u zelf aanleveren of ik ga naar winkels.

Allereerst begin ik met een basismodel uit een proefstof waar ik nog vanalles aan kan veranderen. Deze wordt bij de klant afgespeld en waar nodig veranderd. De laatste details worden besproken en zodra de juiste patronen zijn getekend kan de echte stof geknipt worden.
De voering, versiersels en details die al bekend zijn kunnen verwerkt worden waarna ik de klant graag terug zie om het kostuum door te passen, de juiste lengte te bepalen en alles te controleren.

Het begint allemaal op papier, een idee, een fantasie. Wat vorm moet gaan krijgen door de prachtige stoffen en vooral het sierband, roesels en andere fournituren. Hieronder staan een aantal foto’s van een kostuum geïnspireerd op de mode van 1770. De tijd van Lodewijk de 14de. Dit kostuum is gemaakt voor de Midwinterfair in Archeon die in december gehouden wordt.

Op de rok moeten nog een aantal stoffen bij komen. Maar zelfs zo zou hij al gedragen kunnen worden. Onder de rok zit nu een grote hoepel, waardoor de rok mooi uit blijft staan. De top is hier al af.

 

Een draperie is het makkelijkste te modeleren op de pop. Zo zie je meteen het resultaat. Het is wel veel werk om steeds de rok op de pop te zetten, weer eraf te halen en later weer op de pop te controleren. Vooral omdat de rok hier al bijna 5 kilo weegt door de zware stoffen die er zijn gebruiken en de grote hoeveelheid meters.

 

Zie het eindresultaat.
Deze foto’s zijn gemaakt tijdens diverse shoots en gedragen tijdens het evenement Fantastyval 2012 en Elfia Arcen 2014. De japon incl. bont stola en mofje kost € 2195,-.
Van fantasie naar werkelijkheid.

Victorian Shoot, fotografie Gerrit KoffemanFotografie Bart KoolsFotografie Ferdi Montairo